#Teambuilding #Burn_Out
Burn-out is een woord dat men makkelijk in de mond neemt. Maar wat is een burn-out?
 
Het is een toestand waarbij iemand 'op' is. Zowel fysisch als emotioneel. De krachten zijn weg. Maar hoe komt dat?
Wel een burn-out is heel simpel het gevolg van een gebrek aan spiritualiteit. Het psychologisch en het spiritueel aspect van je leven zitten vast. Alles botst met elkaar. De een zegt dit, de ander dat en zelf ben je de richting kwijt. Je weet het gewoon niet meer en op een gegeven moment knakt het koord van jouw levenskracht en daar lig of sta je dan. Hulpeloos, je kan en wil niet meer vooruit. Teveel impulsen, teveel tegenslagen, ... tijd dus voor diepe rust en meer!
 
Het evenwicht tussen wat je rationeel kan uitleggen en wat in ons onderbewuste speelt, is verzonken. En dat is nu net de kracht en exact wat we nodig hebben om een burn-out te voorkomen: de kennis over het evenwicht tussen het gekende en het ongekende, wat we kunnen voorspellen en het onverwachte.
 
De kern van ons wezen versterken, daar gaat het over. En dit in verband brengen met de natuur. Want de natuur is onze leermeester. Maar de beste leermeester tegen burn-out, dat ben je zelf. 'Wie ben ik', is hierbij de hamvraag. Dit kom je door vallen en opstaan te weten.
 
Om uit je burn-out te geraken of een te voorkomen, is het belangrijk om 'dood & leven' als één geheel te zien. Om de tegenstellingen van 't leven te kennen en ook te hebben ervaren. En om niet enkel in één richting te varen, één koers uit te gaan en enkel te geloven wat je weet. Je dient ook de tegenstellingen te kennen. Wie bv. nooit werkloos is geweest, zal het werk niet snel appreciëren.
 
Dus het plan is nu: breng dat onbewuste, het ongekende en het onverwachtte aan de oppervlakte. Laat de zin van 't leven naar je toekomen en maak dat 'spiritueel' bewustzijn begrijpbaar voor jezelf. Maak de afstand met die onnoembare kracht, die onbegrijpbare bron kleiner. Ga niet doelloos zitten bidden naar een 'God', want dat maakt de afstand letterlijk zo groot. Dat Goddelijk aspect leeft door en door in jezelf. Dus maak die verbinding met jezelf.
 
Dus laat je niets wijsmaken, want tegelijk heb je een sprankel, een zaadje van die onuitputtelijke wereld, boven en onder jou, meegekregen. Gebruik het, laat het groeien en groter worden, zo groot als je maar wil. Daar zit het uiteindelijke geluk en de oplossing.
 
Om verder te kunnen de komende weken, kan je jezelf 3 vragen stellen:
 
1. Wie zijn mijn inspiratoren? Of wat inspireert mij?
2. Wie/wat raakt me in mijn hart? In de zin van 'wat ontroerd me'?
3. Wat is die onnoembare bron en kracht? En wat is mijn kern eigenlijk?
 
En verder plan ook niet teveel, want de meeste van onze plannen mislukken toch. Zorg vooral dat je gezond blijft.
 
Wil je meer weten over burn-out, hoe je het voorkomt, hoe je weer kerngezond kan worden en fris bij de geest? Vol levensvreugde en energie?
 
Of wil je als teamleider deze sessie inzetten en voorkomen dat jullie ploeg zonder brandstof valt? Het kan allemaal.
 
Mail me bart@consoulting.be of +32 475/38.48.36